SEURATOIMITSIJAKOULUTUS 6.9.2014. Kouluttajina tänään. S-K alueen toimitsijakouluttaja Jarmo Kauhanen K-S alueen toimitsijakouluttaja Laura Huittinen. KURSSIN TARKOITUS. Antaa tietoa ja valmiuden aloittaa seuratoimitsijatehtävissä. Tuottaa hyviä seuratoimitsijoita jääkiekon hyväksi.

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. Content is provided to you AS IS for your information and personal use only. Download presentation by click this link. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server. During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

2. Kouluttajina tänään S-K alueen toimitsijakouluttaja Jarmo Kauhanen K-S alueen toimitsijakouluttaja Laura Huittinen Suomen Jääkiekkoliitto

3. KURSSIN TARKOITUS Suomen Jääkiekkoliitto

4. Antaa tietoa ja valmiuden aloittaa seuratoimitsijatehtävissä. • Tuottaa hyviä seuratoimitsijoita jääkiekon hyväksi. Suomen Jääkiekkoliitto

5. KURSSIN TAVOITE Suomen Jääkiekkoliitto

6. Tietää tehtävät ottelutapahtumassa. • Osata sääntöjen perusteet mm. yleisimmät rangaistukset. • Tietää mistä tarvittavan tiedon löytää. Suomen Jääkiekkoliitto

7. YLEISTÄ Suomen Jääkiekkoliitto

8. YLEISTÄ TOIMITSIJATEHTÄVISTÄ • Tuomarikortillisia toimitsijoita koskevat säännöt ja ohjeet koskevat myös seuran nimeämiä toimitsijoita. • Kun tulet otteluun toimitsijaksi, olet samaa joukkuetta TUOMARISTON kanssa. • Toiminta on tasapuolista ja noudattaa SJL-sääntöjä. • Pyrkiminen täydellisyyteen, - kurinpitomenettely koskee myös toimitsijoita. • Valmistaudu otteluun huolella . Suomen Jääkiekkoliitto

9. OTTELUUN VALMISTAUTUMINEN • Ole ajoissa paikalla, tehtävästä riippuen. • Pukeutuminen - EI seura-asussa toimitsijatehtäviin (puolueettomuus). - Huomioi olosuhteet, pukeudu lämpimästi. • Varusteet (tehtävästä riippuen) - Kynä, paperia, viivotin,,, - Sekuntikello ja pilli. Suomen Jääkiekkoliitto

10. TOIMITSIJA MÄÄRÄ • Ottelussa on oltava vähintään seuraavat toimitsijat: - Kirjuri / Satu - Ajanottaja / Tulostaulunhoitaja - Vara-aika kello - Kaksi rangaistusaition valvojaa - Kuuluttaja, kirjuri voi tarvittaessa kuuluttaa • Sarjatasosta riippuen, lisäksi: - Kaksi peliajan tilastointiin - Laukaisukartan tilastointi - SML lisäksi +,- tilasto ja syötön nimeäjä Suomen Jääkiekkoliitto

11. KIRJURI Suomen Jääkiekkoliitto

12. KIRJURIN TEHTÄVÄT • Kirjuri on toimitsijoiden esimies. • Kirjuri saapuu otteluun viimeistään tunti ennen ilmoitettua pelin alkamisajankohtaa. • Noutaa (tuodaan) pelaajaluettelot joukkueilta, joissa on kokoonpanot sarjatason mukaan sekä joukkueenjoht. allekirjoitus, nimen selvennys ja puh.nro, josta tavoittaa pelitapahtuman aikana. Suomen Jääkiekkoliitto

13. Kirjoittaa ottelupöytäkirjaan pelaajat, kapteeniston, toimihenkilöt, ottelun numero, sarjataso, pelipaikka ja päiväys. Täytä TIKKUKIRJAIMIN. • Tuomari tarkistaa pöytäkirjan ja allekirjoitukset ennen pelin alkua. • Pelin alkaessa kirjataan alkamisaika sekä pelaavat maalivahdit. Suomen Jääkiekkoliitto

14. Pelitapahtumat kirjataan ensin apupaperille, siirretään myöhemmin pöytäkirjaan. • Ottelun aikana kirjurin tehtävänä on saattaa pöytäkirja siihen kuntoon, että se on oikein täytetty ja vastaa pelin kulkua ja että tuomaristo voi hyväksyä sen pelin päätyttyä. • Ottelun jälkeen on AINA oltava pöytäkirja, oli tilanne mikä tahansa. Suomen Jääkiekkoliitto

15. Pöytäkirjan yläosa (ottelun tunnistetiedot) Suomen Jääkiekkoliitto 2014

16. Pöytäkirjan joukkuetiedot (nimet, maalit ja rangaistukset) Mestis ja NSML Suomen Jääkiekkoliitto 2014

17. Pöytäkirjan alaosa (ottelun tulos, mv-tiedot, aikalisät, allekirjoitukset) Siis näin: Suomen Jääkiekkoliitto 2014

18. Pöytäkirjan joukkuetiedot (nimet, maalit ja rangaistukset) muut sarjat Suomen Jääkiekkoliitto 2014

19. PÖYTÄKIRJAN PELITILANNE MERKINNÄT • M-Sarake, joukkueen tekemät maalit numeroidaan juoksevalla numeroinnilla alkaen ykkösestä. • E-Sarake, mahdollista erikoistilannetta kuvaava kirjainlyhenne: Suomen Jääkiekkoliitto

20. Tarkennus vajaalukuisuuteen (kertausta) Suomen Jääkiekkoliitto 2014

21. SAMANAIKAISET RANGAISTUKSET • Kun samalla pelikatkolla tuomitaan kummankin joukkueen pelaajille yhtä monta pientä rangaistusta, isoa rangaistusta tai ottelurangaistusta yhtä pitkäksi aikaa, tällaisia rangaistuksia kutsutaan toisensa kuittaaviksi tai samanaikaisiksi rangaistuksiksi, vaikka rangaistavia pelaajia olisi eri määrä. Kun tällaisia rangaistuksia määrätään, näin rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi ja niitä ei katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. • TÄHÄN SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS: Jos joukkueiden pelatessa jäällä täydellä miehityksellä ja SAMALLA PELIKATKOLLA tuomitaan ainoastaan YKSI pieni rangaistus KUMMANKIN joukkueen YHDELLE pelaajalle, nämä rangaistukset kärsitään ILMAN SIJAISKÄRSIJÄÄ (kentällä jatketaan 4-4). Suomen Jääkiekkoliitto 2014

22. Esimerkkejä K6 ja V8 EI kumoudu, alkutilanne oli kentällä 5 - 5 10:30 kentällä 3-4 tilanne K7 päättyy vierasjoukkueen YV-maaliin Suomen Jääkiekkoliitto 2014

23. K6 5 min istuu sijainen, V8 2 min päättyy kotijoukkueen YV maaliin. V12 sijainen istuu 5 min. Suomen Jääkiekkoliitto 2014

24. Pöytäkirjamerkinnät • Iso rangaistus (5 min) ja automaattinen pelirangaistus (20 min). • Kaksi erillistä rangaistusta. Isoon rangaistukseen syykoodiksi tuomarin ilmoittama syy ja automaattinen pelirangaistus on aina järjestelmässä syykoodilla 28-PR. Pelirangaistus päättyy aina ottelun loppuun. • Ottelurangaistus (25 min) • Rangaistusminuuttimääräksi 25 ja syykoodiksi järjestelmään tuomarin ilmoittama syy. Pöytäkirjaan syykoodiksi OR. Jos ei kumoudu, niin pelikelloon minuuttimääräksi 5 minuuttia, jonka sijainen sovittaa. Ottelurangaistus merkitään pöytäkirjaan päättyneeksi 5 minuuttia alkamisesta. KUMOUTUNEISIIN 5min/OR-rangaistuksiin ei tarvita sijaisia! Suomen Jääkiekkoliitto 2014

26. KIRJURIN TEHTÄVÄT ottelun päätyttyä • Kirjaa päättymisaika, yleisömäärä sekä maalit, mv-torjunnat ja mv-peliaika yhteensä. • Rangaistukset yhteen (määrä ja min) rangaistussarakkeiden sulkemiseen tuomareilta lupa, muut sarakkeet voi sulkea • Oma ja erotuomareiden allekirjoitus (sin.) sekä huomautukset tuomarin ohjeiden mukaan. Suomen Jääkiekkoliitto

27. Kopio vierasjoukkueelle • Kopio tuomareille heidän sitä pyytäessä. • Kotijoukkue säilyttää alkuperäiset pelaajaluettelot ja pöytäkirjan. Suomen Jääkiekkoliitto

28. AJANOTTAJA Suomen Jääkiekkoliitto

29. AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA • Saapuminen otteluun ajoissa, huomio sarjataso. Ylemmissä sarjoissa käytetään lämmittelyjaksoa, jonka aikana kello käy alaspäin. • Aseta kellon asetukset sarjatason sääntöjen mukaan. - erän-ja erätauonpituus, kellon käyntisuunta ylös (0-20) tai alas (20-0 esim.Mestis). Tarkista myös onko mahd.jatkoaika. Suomen Jääkiekkoliitto

30. Ajanottaja antaa äänimerkin lämmittelyjakson päättymisen merkiksi. • Kuittaa tuomarille valmiudesta aloittamaan ajanotto. • Käytät kelloa ottelun kulun mukaisesti, tuomarin pillin ääntä seuraten. • Päivittää tulostaulua maalien ja rang.osalta. Suomen Jääkiekkoliitto

31. Ilmoittaa peliajan kirjurille ja kuuluttajalle pelitapahtumien yhteydessä. - peliajan ollessa laskeva, ilmoita pelattu aika - esim. kellossa 12:34, pelattu aika on 7:26 • Ilmoittaa kuuluttajalle erien viim.min. lähestyessä 1 ja 2 erä 1min ja 3 erä 2min. • Ilmoitus joukkueille ja tuomareille erätauon päättymisestä, 6 ja 3 min. 10 min tauko ilmoitus n.8 min kohdalla • Mittaa aikalisän pituuden (30 sek) ja ilmoittaa sen päättymisestä kuuluttajalle. Suomen Jääkiekkoliitto

32. KUULUTTAJA Suomen Jääkiekkoliitto

33. KUULUTTAJA • Tutustu ennen peliä kokoonpanoon, joukkueiden virallinen nimi, palaajanimet, tuomariston kokoonpano sekä sarjataso / lohko. • Esittele itsesi ja toivota vierasjoukkue tervetulleeksi pelipaikalle. • Luettele kokoonpanot ennen ottelun alkua, vieras ensin sekä tuomaristo. Huomio sarjan erikoisohjeet. Suomen Jääkiekkoliitto

34. Kuuluta ottelun viralliset tapahtumat, maalintekijä ja syöttäjät, rangaistukset, rangaistusten päättymiset, aikalisät ja erien viimeiset minuutit, sekä tuomarin määräämät kuulutukset. • Rangaistuskuulutuksissa vierasjouk. saamat ensin. • Musiikin soittaminen on aikalisän aikana kielletty, samoin jos kentällä on loukkaantunut pelaaja. • Mainosten kuuluttaminen pelin käydessä on kielletty. • Kuulutusohjeita: Virallinen sääntökirja, liite 2 ja 3 Suomen Jääkiekkoliitto

35. RANGAISTUSAITION VALVOJA Suomen Jääkiekkoliitto

36. RANGAISTUSAITION VALVOJA • Rangaistusaition valvojien tehtävänä on huolehtia siitä, että rangaistut pelaajat pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin. Hänen on osattava sääntökirjan rangaistusesimerkit. • Rangaistusaitioiden valvojien on - Luetteloitava kaikki rangaistukset. - Merkittävä ylös niiden alkamis-ja päättymisajat. - Oltava koko ajan selvillä rangaistusten kulusta ja siirrettyjen rangaistusten alkamisesta Suomen Jääkiekkoliitto

37. Oltava koko ajan selvillä siitä kuka rangaistuista pelaajista tai heidän sijaisistaan pääsee mahdollisesti pois vastustajan maalista. • Otteluissa, missä tilastoidaan mv-torjunnat, laskee oman pelipäänsä torjunnat. • Varmistaa, että aitiossa on pyyhepaperia ja vesipullo sekä aitio on siistin oloinen. Suomen Jääkiekkoliitto

38. RANGAISTUKSET Suomen Jääkiekkoliitto

39. SÄÄNTÖKIRJA 501 – PIENI RANGAISTUS • Pieni rangaistus = kaksi (2) minuuttia. • Pelaaja poistetaan kahdeksi minuutiksi rangaistusaitioon. • Joukkue pelaa ”vajaalla” kaksi minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

40. 502 - JOUKKUERANGAISTUS • Joukkuerangaistus = kaksi (2) minuuttia. • Joukkuerangaistuksessa poistetaan rikkeen aikana ( vrt. väärän vaihdon rangaistuksessa pelin katkaisuhetkellä ) jäällä ollut pelaaja rangaistusaitioon kahdeksi minuutiksi. • Joukkue pelaa ”vajaalla” kaksi (2) minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

41. 503 – ISO RANGAISTUS • Ison rangaistuksen lisäksi tuomitaan kaikissa tapauksissa pelaajalle myös automaattinen pelirangaistus (PRK). • Ison rangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelun loppuajaksi pukuhuoneeseen. Sijainen rangaistusaitioon. poikkeus: E-jun ja harrastesarjat, ei sijaiskärsijää. • Joukkue pelaa ”vajaalla” viisi (5) minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

42. 504 - KÄYTÖSRANGAISTUS • Käytösrangaistus = kymmenen (10) minuuttia. Harrastesarjoissa on myös 2 min pieni käytösrangaistus. • Käytösrangaistus on henkilökohtainen. Tämä ei aiheuta joukkueelle ”vajaalukuisuutta”. • Ensimmäisen käytösrangaistuksen saanut pelaaja (poislukien maalivahti) poistetaan rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi. • Jos pelaaja ottaa samassa pelissä toisen käytösrangaistuksen, niin se muutetaan pelirangaistukseksi (PRK), ja pelaaja poistetaan näin ollen pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Suomen Jääkiekkoliitto

43. 505 – PELIRANGAISTUS (PRK) • Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan pelirangaistus, poistetaan pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. • Ei aiheuta itsessään joukkueelle ”vajaalukuisuutta”. • Merkitään pöytäkirjaan 20 –minuuttisena. • Pöytäkirjassa päättymisaika on pelin päättymisaika. • Pelirangaistukseen johtanut tilanne on tuomarin raportoitava AINA kurinpitäjälle. Suomen Jääkiekkoliitto

44. 507 – OTTELURANGAISTUS (OR) • Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan ottelurangaistus, poistetaan pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. • Merkitään pöytäkirjaan 25 –minuuttisena. • Joukkue pelaa ”vajaalla” viisi (5) minuuttia. • Pöytäkirjassa päättymisaika 5 min jälkeen. • Ottelurangaistukseen johtanut tilanne on tuomarin AINA raportoitava kurinpitäjälle. • esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 - OR ) Suomen Jääkiekkoliitto

45. 512 - Samanaikaiset rangaistukset • Kun samalla pelikatkolla määrätään kummankin joukkueen pelaajille yhtä monta ja yhtä pitkää rangaistusta (pieni, iso tai ottelurangaistus), tällaisia rangaistuksia kutsutaan: • SAMANAIKAISIKSI RANGAISTUKSIKSI = KUMOUTUVA = K • Kun tällaisia rangaistuksia määrätään, näin rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi ja niitä ei katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. • Niissä tapauksissa, joissa rangaistut pelaajat jäävät peliin, heidän on mentävä rangaistuspenkille ja he eivät saa lähteä rangaistuspenkiltä ennen ensimmäistä pelikatkoa heidän rangaistusaikansa päätyttyä. TÄHÄN SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS(katso tämän säännön kohta d): • Jos joukkueiden pelatessa jäällä täydellä miehityksellä, tuomitaan SAMALLA PELIKATKOLLAainoastaan YKSI pieni rangaistus KUMMANKIN joukkueen YHDELLE pelaajalle, nämä rangaistukset kärsitään ILMAN SIJAISKÄRSIJÄÄ. Suomen Jääkiekkoliitto

46. Rikkeet pelaajia kohtaan Suomen Jääkiekkoliitto

47. RIKKEET PELAAJIA KOHTAAN • 531 KIINNIPITÄMINEN • 532 MAILASTA KIINNIPITÄMINEN • 533 KOUKKAAMINEN • 534 ESTÄMINEN • 535 POTKAISEMINEN • 536 POLVITAKLAUS • 537 HUITOMINEN • 538 KEIHÄSTÄMINEN • 539 KAMPITUS • 540 PÄÄN TAI NISKAN ALUEELLE KOHDISTUVA TAKLAUS • 541 VARTALOTAKLAUS NAISILLA 520 LAITATAKLAUS 521 MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN 522 RYNTÄYS 523 SELÄSTÄ TAKLAAMINEN 524 LEIKKAAMINEN 525 POIKITTAINEN MAILA 526 KYYNÄRPÄÄTAKLAUS 527 KOHTUUTTOMAN KOVA PELI 528 NYRKKITAPPELU TAI VÄKIVALTAISUUS 529 PÄÄLLÄ ISKEMINEN 530 KORKEA MAILA Suomen Jääkiekkoliitto

48. 507 – Ottelurangaistus (OR) • Mahdolliset rangaistukset • Aina 5 min vajaalla • Merkitään pöytäkirjaan 25 min mittaisena Suomen Jääkiekkoliitto

49. 508 - Rangaistuslaukaus Suomen Jääkiekkoliitto

50. 520 - Laitataklaus • Pelaajalle, joka vartalotaklauksella, poikittaisella mailalla, kyynärpää-taklauksella, ryntäämällä tai kampittamalla aiheuttaa vastustajan rajun kaatumisen laitaa vasten • Mahdolliset rangaistukset • 2 min • 5 min + automaattinen PRK • Ottelurangaistus • Loukkaantuu • 5 min + automaattinen PRK • Ottelurangaistus Suomen Jääkiekkoliitto